fredag 30. november 2012

Norsk Helsevesen, nei takkNå er gammla i gang med noen funderinger  igjenn .
Etter et sykehusopphold  har jeg virkelig begynt å lure på en del i helsevesenet.
Man hører jo at det er ille og hvordan de kaster ut pasienter  i full fart . Mennesker som ikke kan klare å stelle seg selv eller ny oppererte. Og ikke minst hvor dyrt det er og hvor travelt det er .

Nå sitter jeg altså her å funderer og ergres ...
Jeg lurer på om helsevesenet trenger en alvorlig opprydding. Eller kanskje  en revulusjon .
Nå har jeg sittet og ventet på div  undersøkelser  i dage vis , mens jeg har  ligget og opptatt en sykeseng . Jeg hadde en planlagt innleggelse , og  i to dager gjorde de absolutt ingen ting, og det var altså ikke  bare megsom lå der å ventet. Det er helt vanlig at  selv planlagte innleggelser så bestiller de ikke undersøkelser før pasienten er kommet til sykehuset .

Siden innleggelsen var planlagt og de godt viste hvilke undersøklelser en skulle ha , burde de jo ha vært bestillt og klart til jeg kom . Ja om helsevesenet hadde funger. Men nei da de ble først bestillt etter dag en  og en sløv konsutasjon  med en lege som  ikke kunne komme med noe nytt .
Jo da det kom til en  hel ny undersøkelse under veis  som jeg fikk relativt fort . Jeg kan jo skjønne at de finner ut noe nytt så en må ta flere undersøkelser. Men kaste bort to døgn for at de ikke har bestillt de nødvendig undersøkelsene før en kom ???? God økonomi ...... neppe

Og jeg er jo ikke den eneste som blir planlagt innlagt til undersøkelser . Så dette må bli sabla dyrt å drive et så inneffektivt sykehus  det er det ikke tvil om.

.
Vi er alle  klar over at sykhus døgn koster masse penger , men det kan altså sløses med i hytt å pine , når det bare er legene som  bestemmer ...
Hadde helsevesenet vært en smule effektiv hadde jeg da greid meg med et  døgn .
Det værste er at de faktisk ville holde meg et døgn ekstra pga en urinprøve , som de hadde god anlednig til å få de fåregående døgn ..
En kan virkelig lure på hvor oppegående de er  de som styrer og bestemmer  på sykehus og kommunikasjon har de ikke hørt om i det hele tatt .

Jeg  har et eksempel fra  før jeg ble innlagt også . Da skulle jeg ta noen blodprøver og fikk beskjed om å gå til fastlegen  for å ta de . Så en uke før innleggelsen  ringer  legen fra sykehuset om at nei de prøvene var  ikke bra , og de måtte tas på et sykehus fordi de måtte fryses ned . Det burde vel legen ha vist på forhånd eller ??? Nei da så måtte en dra enkomst  til nærmeste sykehus 1,5 t hver vei  for å ta en blodprøve . Enda jeg  da hadde vært på samme sykehus en uke før og kunne tatt prøven der da om jeg hadde fått beskjed :P
Nei en kan bli frustrert og oppgitt .
Jeg er jo kronisk utmattet og slike turer forbedre akkurat ikke tilstanden min noe særlig .
På toppen av det hele  har de nå holdt på i over 8 år for å prøve å finneut hva som feiler meg .
Men nei det blir de ikke enig om, eller de gidder ikke finne ut av det fordi jeg er en kvinne antar jeg .
Vi syter jo som kjent bare helt til de finner ut at vi faktisk er mye sykere enn de har skjønt .

Her i høst  fikk jeg trumfet gjenom en borelia prøve hos fastlegen , og jo den hadde utslag. Så ble jeg jo sendt til sykehus for  spinalveske tapping , men nei de trodde ikke det var noe der gitt.
Men upppps de fant jo noe lell og så ble det  mr  men de trodde jo ikke de skulle finne noe der heller ...... men dobbel uppppps   det var det gitt  .

Så en må alltså fåreslå prøver selv får at de i hele tatt skal finne ut noe , og jeg er da ikke lege.
Min historie er langt fra unik.
Mange kommer ikke en gang videre fra fastlegen , jeg har blitt kjent med mange som er syke opp gjennom årene som kronisk syk og  det er mange triste skjebner om folk som ikke blir trodd . Det er rett skremmende  hva enkelte må gjenomgå  før de faktisk blir trodd .
For ikke å snakke om  den behandlingen vi får hos NAV, men det er ett annet kapittel .

Min rom kammerat  en frisk pust  og fargerikt menneske  på over 70 , men plaget med balanse og  kunne gå . Hun måtte ty til hjelp fra sine med pasienter for å komme seg ut å få seg en røyk . Nei for det har de ikke tid til på sykehus . At et menneske som har røyket hele sitt liv plutselig ikke får ta seg en røyk  det  bryr de seg jo katten om . Det er jo ikke så sunt å røyk, men et gammelt menneske  skal jo ha litt verdighet også . Og om en ikke får røyke på sykehus  gjør ikke at en slutter .
Men  det var et lite sidesprang  og en ergrelse om lite  respekt for gammle mennesker

Nå skal jeg tilbake til sykehuset neste uke , ja så de får den urinprøven sin :P  og en siste undersøkelse . Den skulle de bestille til jeg kom og jeg er nok en gang lovet et døgn, men det er  vel  best en pakker nok klær  for en uke tenker jeg :P
Å siden de ikke kommer videre  så reiser jeg vel nok engang hjem med ingen diagnose  og  beskjed om at jeg skal være glad det ikke går på  skjelettet  .
Å ja da jeg er så glad at , i en alder av 41 er jeg nå så redusert at jeg altså ikke kan jobbe lengere og  det utvikler seg  hele tiden.
Det går ikke fort sa legen å sykehuset , det har jo brukt  flere år . Ja ha jeg er altså 41 og  om det skal gå i det tempoet her så kan jeg være helt hjelpeløs om et par år . Så for meg går det fort :(

Og med hjerne flekker som en 60 åring , hadde de giddet å tatt meg på alvor hadde det kanskje vært ungått . Det eneste de kan fåreslår er at jeg slutter å røyke, jeg vet  jo at det ikke er bra selv . Og det skal være ekstra ille for den Lupus diagnosen de prøver å dytte meg inn i.
Jeg skulle jo gjerne sluttet med det , men det  er mye stress både med leger og NAV og jeg vet selv at  i en så stresset situasjon er det håpløst .
Men legen synes det er greit å latterliggjøre pasienter fordi de røyker .
Selv om jeg da altså både består pusteprøver og lungerønken med glans ;) 
Men siden jeg  da ikke fyller alle kriterien for det  får jeg altså ingen diagnose heller . Men gidder de å undersøke om det kanskje skulle være en annen diagnose .
Nei jeg er ikke imponert  i det hele tatt .
Norsk helse vesen er en skam

3 kommentarer:

Buglas design sa...

Så bra skrevet.....

Mandy Lou sa...

Kjempebra framstilling! Tror de samarbeider og planlegger veldig dårlig. Unødvendig pengesluk!

Mors Hjertekurv sa...

Så bra at dere syntes fremstillingen var fin :D Er redd det kan bli litt rotete av og til så kjekkt at dere likte innlegget :D